Wat kost een infraroodpaneel aan stroom?

Wat kost een infraroodpaneel aan stroom?

Infraroodpanelen zijn een moderne en goede manier van verwarmen die steeds populairder wordt in huishoudens. In tegenstelling tot standaard oude verwarmingssystemen, die lucht verwarmen, stralen infraroodpanelen warmte uit die direct objecten en personen in de kamer verwarmt. Maar wat kost een infraroodpaneel aan stroom? Dit proces maakt namelijk gebruik van infraroodstraling, een natuurlijke en efficiënte vorm van warmteoverdracht die alsnog stroom verbruikt.

Er zijn verschillende soorten infraroodpanelen beschikbaar, waaronder panelen voor wand- en plafondmontage, vrijstaande units en zelfs spiegel- en kunstpanelen. Elk type heeft zijn eigen unieke voordelen en toepassingen, waardoor ze een flexibele oplossing zijn voor verschillende verwarmingsbehoeften. In dit artikel duiken we daarom verder in op de vraag: “Wat kost een infraroodpaneel aan stroom?”.

1. Factoren die de stroomkosten beïnvloeden

De kosten van het gebruik van een infraroodpaneel aan stroom zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het begrijpen van deze factoren kan helpen bij het inschatten van de operationele kosten en het optimaliseren van het gebruik om efficiëntie en besparingen te maximaliseren.

1.1. Vermogen van het infraroodpaneel

 • Wattage: Infraroodpanelen komen in verschillende vermogensniveaus, gemeten in watt. Hoe hoger het wattage, hoe meer energie het paneel verbruikt, maar ook hoe groter het verwarmingsvermogen.

1.2. Isolatie van de ruimte

 • Invloed op warmtebehoud: Goed geïsoleerde ruimtes houden warmte beter vast, waardoor infraroodpanelen efficiënter werken en minder energie nodig hebben om de ruimte te verwarmen.

1.3. Gebruiksfrequentie en duur

 • Hoe vaak en hoe lang: De kosten zijn ook afhankelijk van hoe vaak en hoe lang de panelen worden gebruikt. Continu gebruik leidt uiteraard tot hogere kosten dan sporadisch gebruik.

De beste infraroodverwarming waarbij u direct rekening houdt met de energiekosten, koopt u bij Höffmayr.

2. Bereken wat kost een infraroodpaneel aan stroom?

Om de stroomkosten van een infraroodpaneel te berekenen, kunt u de volgende formule gebruiken:

Kosten per dag=(Wattage van het paneel×Aantal uren in gebruik per dag/1000)×Kosten per kWh

Kosten per dag=(Wattage van het paneel×Aantal uren in gebruik per dag/1000)×Kosten per kWh

Bijvoorbeeld, als een 600W infraroodpaneel 5 uur per dag wordt gebruikt en de stroomkost is €0,22 per kWh, dan zijn de dagelijkse kosten:

(600 W×5 uur/1000)×€0,22=€0,66 per dag

(600 W×5 uur/1000)×€0,22=€0,66 per dag

Voorbeeldberekeningen:

 • Kleine kamer (goed geïsoleerd) vs. grote kamer (slecht geïsoleerd): Deze berekeningen kunnen helpen bij het inschatten van de kosten in verschillende scenario's, waarbij rekening wordt gehouden met de isolatiekwaliteit en de grootte van de ruimte.

3. Vergelijking met traditionele verwarmingssystemen

Infraroodverwarming wordt vaak geprezen om zijn energie-efficiëntie vergeleken met traditionele verwarmingssystemen zoals centrale verwarming en elektrische kachels. Een directe vergelijking van de energieverbruikskosten kan onthullen dat infraroodpanelen op de lange termijn kostenbesparingen kunnen bieden, vooral in goed geïsoleerde ruimtes of voor gerichte verwarming.

4. Tips om kosten te minimaliseren

Het beter gebruiken van de infraroodpanelen kan aanzienlijk helpen bij het verminderen van de stroomkosten. Hier zijn enkele praktische tips om de efficiëntie te maximaliseren en de operationele kosten te minimaliseren:

1. Juiste plaatsing

 • Plaats infraroodpanelen op strategische plekken waar de warmte direct op de leefruimtes is gericht. Vermijd blokkades die de straling kunnen belemmeren.

2. Thermostaatinstellingen

 • Gebruik thermostaten om de verwarming automatisch te reguleren. Het instellen van een comfortabele, maar niet overdreven warme temperatuur kan energie besparen.

3. Gebruik van tijdschakelaars

 • Programmeerbare tijdschakelaars of slimme thuisapparatuur kunnen helpen bij het optimaliseren van de verwarmingstijden, door de panelen alleen te activeren wanneer nodig.

4. Onderhoud

 • Regelmatig onderhoud en stofvrij houden van de panelen zorgen ervoor dat ze efficiënt blijven werken.

5. Isolatie verbeteren

 • Verbeter de isolatie van de ruimte om warmteverlies te minimaliseren, wat de efficiëntie van infraroodpanelen ten goede komt.

Het vinden van de juiste infraroodverwarming kan soms een hele opgave zijn. Vooral als je ook nog eens rekening probeert te houden met bovenstaande tips. De energiezuinige infraroodverwarming van Höffmayr zorgt ervoor dat de meeste zorgen bij u wordt weggenomen. Door de verkoop van infraroodverwarming die gemakkelijk op afstand is te bedienen en vanzelf uit gaat bij de gewenste temperatuur, kunt u onnodige kosten besparen.

5. Veelgestelde vragen

Vraag: Hoelang gaat een infraroodpaneel mee?

Antwoord: Infraroodpanelen hebben een lange levensduur, vaak tot 20 jaar of meer, waardoor ze een duurzame investering zijn.

Vraag: Zijn infraroodpanelen geschikt als hoofdverwarming of alleen als bijverwarming?

Antwoord: Afhankelijk van de isolatie van de woning en de opstelling, kunnen infraroodpanelen zowel als hoofdverwarming als bijverwarming worden gebruikt.

Vraag: Kunnen infraroodpanelen helpen bij het verminderen van vocht en schimmel in huis?

Antwoord: Ja, de directe warmte van infraroodpanelen kan helpen vochtige gebieden droger te maken, waardoor de kans op schimmelvorming vermindert.

6. Impact op het milieu

Infraroodpanelen kunnen een milieuvriendelijker alternatief bieden voor traditionele verwarmingssystemen, vooral als ze worden gevoed door groene energie. Hier zijn enkele punten over hun impact:

 • Lagere CO2-uitstoot: Door de hogere efficiëntie en de mogelijkheid om op groene stroom te draaien, kunnen infraroodpanelen bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot.

 • Duurzaamheid: De lange levensduur en de minimale onderhoudsbehoefte maken infraroodpanelen een duurzame keuze.

 • Gebruik van groene stroom: Het combineren van infraroodverwarming met groene stroombronnen, zoals zonne-energie, kan de ecologische voetafdruk verder verkleinen.

7. Conclusie: Wat kost een infraroodpaneel aan stroom?

Om de vraag: “Wat kost een infraroodpaneel aan stroom?” te beantwoorden. Infraroodpanelen bieden een goede, moderne en vaak meer duurzame manier van verwarmen. Door de stroomkosten te begrijpen en te beheren door middel van strategisch gebruik en optimalisatie, kunnen huishoudens en bedrijven profiteren van de voordelen van infraroodverwarming zonder hoge energierekeningen. Met de juiste toepassing en onderhoud kunnen infraroodpanelen zowel de leefomgeving verbeteren als bijdragen aan milieubescherming. Mocht u nog vragen hebben betreft de stroomkosten van infraroodpanelen raden wij u aan de webshop van Höffmayr te bezoeken en de veelgestelde vragen te bekijken of eventueel contact op te nemen.

Previous post Waarom zelf klussen zo bevredigend is
Next post Hoe digitale vaardigheden ons dagelijks leven beïnvloeden