Zorg dat je goed gevaccineerd bent voordat je afreist naar risicogebieden

Zorg dat je goed gevaccineerd bent voordat je afreist naar risicogebieden

Reisvaccinaties zorgen ervoor dat je beter beschermd bent tegen ziektes die in Nederland niet voorkomen. Doordat je hier over de jaren geen afweerstoffen tegen hebt opgebouwd, kan je met reisvaccinaties ervoor zorgen dat je minder snel of niet ziek wordt wanneer je één van deze ziektes oploopt. Sommige ziektes kunnen worden overgedragen via menselijk contact of een slechte hygiëne, maar het kan tevens via dieren of insecten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan muggen. Er zijn veel ziektes waar je je tegen kan laten inenten, zoals een vaccinatie hepatitis a of een vaccinatie bmr. Daarnaast zijn er nog andere ziektes die in risicogebieden voorkomen waar je je tegen kan laten inenten. Om te kijken welke dit zijn, kan je een bezoekje brengen aan de website van de GGD of aan de websites van de landelijk gecertificeerde vaccinatiepunten.

De vaccinatie tegen Hepatitis A

Een inenting tegen Hepatitis A zorgt ervoor dat je antistoffen opbouwt tegen een leverontsteking die veroorzaakt wordt door een virus. Je kan dit virus oplopen vanwege de slechte hygiëne in landen waar je reist. Het is mogelijk dat iemand die besmet is met het virus zijn handen niet goed wast na zijn ontlasting en dat het virus vervolgens via het eten wordt overgebracht op jou als reiziger. In Nederland hebben wij hele goede sanitaire voorzieningen, dit is niet altijd het geval in andere landen en daarom komt Hepatitis A in Nederland amper meer voor. Het virus wordt vaak overgebracht op backpackers en vrijwilligers die zich veel bevinden onder de lokale bevolking. Zakelijke reizigers hebben een kleinere kans om deze ziekte op te lopen. Het risico om Hepatitis A op te lopen is 1 op de 4.000 tot 1 op de 10.000 mensen per maand. Naast het halen van de juiste vaccinatie, is het belangrijk om een goede hygiëne te hebben, zodat je de kans verkleint om dit virus overgedragen te krijgen.

De vaccinatie BMR tegen mazelen

De vaccinatie BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Tijdens het reizen gaat het vooral om de mazelen, aangezien dit een veelvoorkomende ziekte is die niet zo onschuldig is als dat je misschien denkt. In derdewereldlanden sterven meer dan 100.000 kinderen per jaar aan deze ziekte. In Nederland wordt het vaccin tegen mazelen altijd gecombineerd met rode hond en bof, omdat er geen apart vaccin tegen deze ziekte is. Hou er rekening mee dat de vaccinatie BMR niet geschikt is voor zwangere vrouwen of wanneer je borstvoeding geeft.

Previous post Haarproblemen, wat kan ik doen?
Next post Een weekendje weg? Ga naar Den Haag of Hamburg!